Blogg

Avslutande seminarium och mingel

Den 24 oktober 2018 höll vi ett avslutande seminarium för samarbetspartners och personer som vi träffat under projekttiden. Vi presenterade resultat från våra studier och de olika stegen i utvecklingen av en språkapp som vi utvecklat för nyanlända som lär sig svenska. Efter presentationen fick deltagarna testa appen och smaka på en buffé med arabisk mat inspirerad från Mellanöstern i samarbete med organisationen Zeryab.

Läs vidare

Lära sig svenska genom matlagning

På senare tid har vi utvecklat den nya app-funktionen Laga & Lär, där användaren kan lära sig svenska genom att laga arabiska och svenska rätter. I samarbete med det palestinska kulturcentret Solens Port (Bab Al-Shams) fick vi möjlighet att testa appen med ett 30-tal personer. Under kvällen bjöds på en buffé med arabiska rätter, och efteråt fick deltagarna prova ett av recepten i appen, chokladbollar rullade i kokosflingor. Idén till Laga & Lär föddes av deltagare på det hackathon som vi arrangerade förra våren, men detta var första gången den testades av riktiga användare.

Läs vidare

Studie med SFI

I höstas kom vi i kontakt med SFI lärare från Folkuniversitetet på en av våra workshops. Nu har vi fortsatt samarbetet och kört igång fältstudier. På första mötet träffade vi några lärare och elever som laddade ner vår app och fick botanisera bland fraser och uttal. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans under våren.

Läs vidare

Workshops och EUROCALL

Projektet är igång igen efter sommaren. Den 15 augusti började vi samarbetet med RISE Interaktive med stöd från Chalmers Innovation. Vi kommer hålla i en serie designworkshopar under hösten där vi kommer bjuda in olika nyanlända personer och aktörer som arbetar med nyanlända. Vår första workshop fokuserar på nyanlända inom legitimationsyrken. Minclusionprojektet var även representerade på EUROCALL –konferensen i Southampton med två presentationer. Denna konferens är ett utmärkt tillfälle att nätverka genom att ta del av de senaste forsknings- och utvecklingstrenderna och samverka med andra inom vårt forskningsområde.

Läs vidare

Vår första konferens

Projektets första Minclusion-konferensen den 12 juni var en mycket givande tillställning med över 60 deltagare! Vi hade bjudit in en blandning av forskare, programutvecklare och entusiaster inom områdena mobilt lärande och integration. På morgonen presenterade Minclusion-teamet det arbete som vi gjort hittills. Vi har exempelvis nätverkat mycket, deltagit i konferenser och seminarier. Vår undersökning av forskningsområdet mobilt lärande och kartläggning av befintliga appar inom språk- och interkulturella kommunikation har varit lärorikt.

Läs vidare

Hackathon för integration

I början av april organiserade vi ett hackathon på temat mobila innovationer för inkludering av nyanlända. Deltagare med bakgrund inom programmering, interaktionsdesign, språkteknologi och kommunikation, samlades i våra lokaler på Institutionen för tillämpad IT och jobbade koncentrerat från lördag till söndag. Tanken bakom detta hackathon var att hitta nya idéer och innovativa tekniska lösningar som kan stödja språkinlärning och integration i samhället för nyanlända arabisktalande personer i Sverige. För oss var det verkligen inspirerande att följa idéerna från whiteboard till interaktiva prototyper och diskutera fördelar och nackdelar med deras lösningar.

Läs vidare

På Mobile Learning Week i Paris

Fyra av oss åkte på Mobile Learning Week, arrangerat av UNESCO och UNHCR i Paris 20-24 mars. Årets tema för konferensen var “Education in emergencies and crises” (utbildning i nöd- och krissituationer). Veckan började med ett tvådagarssymposium, då Linda och Khaled presenterade vårt projekt och preliminära resultat från vår första användbarhetsstudie. Smarttelefonen är för många flyktingar en livlina och på konferensen diskuterades hur mobila teknologier kan möjliggöra fortsatt utbildning. Ett exempel på ett praktiskt initiativ är tävlingen EDUAPP4SYRIA, lanserad av den norska regeringen.

Läs vidare

Vårens första fältstudier är igång

Vi har startat våra fältstudier och förra veckan var vi på två intressanta ställen! Vi besökte Restad Gård där vi träffade Inaam och Alaa som är volontärer i en självorganiserande grupp med och för nyanlända i Sverige. De informerade oss om sitt arbete på detta asylboende som är Sveriges största med för närvarande 1250 asylsökande. Volontärgruppen ägnar sig åt alla möjliga dagliga aktiviteter för de boende, från sportaktiviteter till språkkurser. Vi mötte 14 arabisktalande personer för att göra en användbarhetsstudie.

Läs vidare

Lussefika med apputvecklare

På Lucia hade vi vårt första event. Vi var ett tjugotal personer som diskuterade utveckling av appar för att lära sig svenska riktade till nyanlända. Från Malmö kom Annika Hansen, utvecklare av det interaktiva språkstödet hejsvenska, tillsammans med sin kollega Christina Wingren på Komvux Malmö. Hejsvenska används redan av många elever och lärare inom SFI och kommer i dagarna även att lanseras som 10 st appar för Android och iOS. Bland de inbjudna fanns även studenter på Chalmers som under hösten gjort flera spännande språkappar för nyanlända tillsammans med studenter i interaktionsdesign.

Läs vidare

Projektstart

Välkommen, eller marhaba, till vår webbplats för forskningsprojektet Integration med mobilen. Projektet, som kommer att pågå under två år, är ett samarbete mellan forskare på Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet och medfinansieras av Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF). Det arbetsnamn som vi kommit fram till är mInclusion. Här kommer vi bland annat att informera om kommande evenemang, seminarier och workshops men även länka till relaterade projekt och appar för språkinlärning och integration.

Läs vidare